Le nouvel enjeu des énergies renouvelables

Le nouvel enjeu des énergies renouvelables

Centrale verwarming

Avec son projet d'atoll énergétique en mer du Nord, la Belgique entre de plain-pied dans la seconde phase du développement des énergies renouvelables : le stockage de l'électricité.

Bouwunie deed een uitgebreide bevraging bij installateurs van sanitaire, verwarmings-, airco en andere technieken. Ze zien volgens deze enquête het label als nog maar eens een bijkomende administratieve verplichting die tijd en geld kost. Ze benadrukken dat ze niet gekant zijn tegen deze nieuwe verplichting want het is een goede zaak voor het milieu en ook de klant wint erbij.

De installateurs trekken duidelijk de kaart van de installaties op hernieuwbare energie door in te spelen op de marktvraag, op de tendensen op vlak van innovaties én op de wet- en regelgevende initiatieven zoals de EPB-regelgeving. Installateurs heroriënteren zich of richten zich meer naar hernieuwbare energie technieken. Maar liefst 82% van de ondervraagde installateurs zal in de volgende maanden technische installaties op hernieuwbare energie plaatsen.

In de studie van Bouwunie geven installateurs aan dat 96% van de klanten voor zijn renovatieproject interesse toont in energiezuinige technieken zoals een zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen of milieuvriendelijke investeringen zoals regenwaterrecuperatie.

Vanaf 26 september 2015 moeten alle verwarmingsinstallaties zoals verwarmingsketels, zonneboilers, warmtepompen e.d. een energielabel (A++, A+, A, B, C,…) dragen. De fabrikanten mogen enkel nog energiezuinige producten op de markt brengen. 53% van de installateurs is er voorstander van en vindt dit een goede zaak voor het milieu. Ze zijn ook overtuigd dat de klant erbij zal winnen (37%) en dat het de installateur helpt om de klant de juiste keuze te laten maken (36%). Toch zien installateurs ook op tegen extra papierwerk (46%). Ze hebben op administratief vlak al meer dan genoeg verplichtingen.

Pas trouvé ce que vous cherchiez?

Essayez à nouveau dans notre moteur de recherche.

En relation